Uitstel invoering slimme digitale meter komt nu wel heel dichtbij

De invoering van de digitale meter loopt niet van een leien dakje. Aanvankelijk was dit voorzien voor begin dit jaar, maar werd al tot de zomer uitgesteld. Deze nieuwe datum wordt echter opnieuw erg nipt. Er is nog altijd onenigheid binnen de meerderheidspartijen over wat nu juist de impact van de slimme meter zal zijn op de eigenaars van zonnepanelen en een akkoord blijft dus uit. Dit wettelijk kader is een vereiste voor de definitieve invoering van de digitale meter.

De slimme meter zorgt ervoor dat energieverbruikers meer inzicht in hun verbruik en verzendt meterstanden automatisch naar de netbeheerders. Het speelt een grote rol in de overschakeling van het energiesysteem, waarbij de productie van energie lokaal gebeurd, in het bijzonder door zonnepanelen.

De netbeheerders hebben zo toegang tot meer specifieke data van de digitale meter die toelaat om het energienet beter te gaan beheren. Ook de gebruiker haalt voordelen uit het gebruik van de digitale meter. Deze reikt inzichten aan over hoe ie beter zijn energieverbruik kan sturen, bijvoorbeeld door zijn wasmachine of vaatwasmachine zo te programmeren dat deze draait op het meest wenselijke moment.

Zonnepanelen eigenaars

Open VLD heeft zonnepaneleneigenaars de garantie gegeven dat zij hun rendement kunnen behouden. Het zit namelijk zo dat deze momenteel hun niet-verbruikte stroom van de zonnepanelen op het elektriciteitsnet kunnen plaatsen, waardoor de elektriciteitsmeter terugdraait. Met de installatie van een digitale meter zou dit voordeel verdwijnen.

De liberalen zoeken nu koortsachtig naar een manier om het rendement van eigenaars van zonnepanelen op een andere manier te compenseren, maar daaromtrent is nog onenigheid met de energieregulator mits de Vlaamse regering geen bevoegdheid heeft voor alle componenten van de stroomfactuur.

Tot op heden wachten de meerderheidspartijen vruchteloos op een voorstel van de VLD dat de eigenaars van zonnepanelen kan compenseren.

De CDV noemt de onzekerheid nefast voor de investeringszekerheid en het gunstige klimaat voor zonnepanelen. De deadline komt nu snel in zicht en er resteren ons nog maar enkele dagen. Het is cruciaal dat mensen met zonnepanelen hun rendement niet verliezen.

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open VLD) geeft aan volop in overleg te zijn met de energieregulator. Zo wil ze in het nieuwe systeem een functie met terugdraaiende teller zodat eigenaars van zonnepanelen hun rendement steeds kunnen behouden.

Bepaal zelf wat u betaalt voor elektriciteit!

Investeer in zonnepanelen.

Vraag hier uw gratis zonnepanelen offerte aan

contact-icon-comment

Tegen 2030 wordt meer dan een verdubbeling van de huidige stroomprijs voorzien. Wacht dus niet langer en investeer nu in zonnepanelen!

Bepaal zelf welke prijs u betaalt voor elektricieit!

    Uitstel invoering slimme digitale meter komt nu wel heel dichtbij
    Schuiven naar boven