Zonnepanelen-installateur.be

Zonnepanelen kopen

 

De aankoop van zonnepanelen via een erkende zonnepanelen installateur

Zonnepanelen kopen in 2024? Actueel zonnepanelen kopen is veel interessanter dan u zou denken. De terugverdientijd is slechts 6-8 jaar en het procentuele rendement ligt tussen de 15 en 22% op jaarbasis. Nergens anders kunt u genieten van een dergelijke garantie op uw investering. Hier houden we zelfs geen rekening met toekomstige prijsstijgingen voor elektriciteit.

De subsidies van de overheid om de verkoop van zonnepanelen aan te moedigen zijn sinds 2012 verdwenen. Natuurlijk daalde de aankoopprijs van zonnepanelen zo sterk de laatste 7 jaren tot wel 50% momenteel en is dit ook al lang niet meer nodig. Prioriteit hier wel is wel dat u het juiste type zonnepanelen koopt dat bij uw situatie het best past.  Hierbij kunt u kiezen om monokristallijne (zwarte) en polykristallijne (eerder blauwe) zonnepanelen aan te kopen.

Hebt u beslist om tot de aankoop van zonnepanelen over te gaan? Dan is er geen beter moment als het huidige! De voorbije 7 jaren is de prijs voor zonnepanelen aanzienlijk afgenomen en financieel dus een nog betere aankoop geworden. Zelfs met het wegvallen van overheidssubsidies in de vorm van  groenestroomcertificaten. Het rendement van zonnepanelen is dan ook ontzettend hoog, gemiddeld tussen 15 en 22%.  De hellingsgraad heeft een directe impact op uw uiteindelijke aankoopprijs voor uw zonnepanelen mits het percentage van het beschikbare zonlicht bepaalt hoeveel zonnepanelen effectief kunnen omzetten in elektriciteit..

De prijs van zonnepanelen heeft dus de laatste jaren een enorme duik genomen. Momenteel is de kostprijs nog maar de helft van 7 jaar geleden. Voor een installatie van een doorsnee gezin met een verbruik van 4000 kWh en dus 4700 Wp nodig heeft om dit te genereren, is de prijs nu gemiddeld 5.650€, inclusief omvormer. Het merk en het type zonnepaneel bepalen natuurlijk ook mee de finale kostprijs.

Het aanbod aan kwalitatieve zonnepanelen is vandaag de dag zo groot dat  zonnepanelen kopen ongetwijfeld een leuk parcours zal zijn!PV-systemen zetten het opgevangen zonlicht via siliciumcellen om in spanning. Een omvormer zet deze dan vervolgens om in elektriciteit. Het is essentieel dat de verschillende zonnecellen met elkaar worden verbonden in fotovoltaïsche panelen of PV-modules. Het is de gecombineerde werking van zonnepanelen, draagstructuur en randapparatuur die ervoor zorgt dat u toegang krijgt tot de opgewekte energie.

Belangrijke zaken waar u op moet letten als u zonnepanelen kopen wilt

Wil u zoveel mogelijk energie besparen en het meeste uit uw zonnepanelen halen? Dat let u maar beter op een aantal zaken bij het kopen van uw zonnepanelen. Wij geven u alvast een heel aantal tips mee, zodat u weloverwogen zonnepanelen kan kopen.

  1. Kies het juiste zonnepanelensysteemVoor heel wat mensen mag een zonnepaneel dan wel een zonnepaneel zijn, toch zitten er verschillen tussen zonnepanelen. Zo zijn er bijvoorbeeld mono- en poly zonnepanelen. De poly zonnepanelen zijn standaard blauw en voorzien van een aluminium rand, terwijl de mono zonnepanelen strak en zwart zijn. Deze zwarte zonnepanelen bevatten monocellen, de andere polycellen. Er zijn trouwens ook zonnepanelen met dunne film op de markt. Van deze laatste is meer dakoppervlakte nodig, maar het rendement is vaak ook net wat hoger.
  2. Koop de efficiëntste zonnepanelenWil u zoveel mogelijk op uw energiefactuur besparen dan komt het er op aan de efficiëntste zonnepanelen te kopen. Alle zonnepanelen zijn verschillend op dit vlak. Er zijn zonnepanelen die 15% efficiënt zijn, maar er zijn er ook die meer rendement halen. Informeer u altijd goed bij de installateur waar u uw zonnepanelen koopt. Online vindt u trouwens ook heel wat tools om het rendement van de verschillende zonnepanelen te bekijken. Durf vergelijken, want hoe efficiënter uw zonnepanelen, hoe beter.
  3. De capaciteit van uw zonnepaneelVan elk zonnepaneel dat u koopt wordt de capaciteit uitgedrukt in Wattpiek. Hoe hoger dit getal, hoe hoger het rendement van de door u aangekochte zonnepanelen. Panelen met een lagere Wattpiek zijn dan weer goedkoper. Zeker als u een beperkt dakoppervlak heeft, is het belangrijk om zonnepanelen te kopen met een zo hoog mogelijke Kilowattpiek. De capaciteit per m2 is dan essentieel. Laat u echter niet altijd leiden door de getallen, sommige zonnepanelen van gekende merken met een lagere WP, leveren toch meer op dan minder kwalitatieve zonnepanelen met een hogere WP.
  4. De kostprijs van de zonnepanelenZonnepanelen kopen zonder naar de prijs te kijken, natuurlijk doet u dat niet. Kijk echter niet naar de prijs per zonnepaneel, maar naar de prijs per WP. Als net iets duurdere zonnepanelen efficiënter zijn, loont het de moeite om daar in te investeren.
  5. Ga voor kwaliteitKoop zonnepanelen die zich al in de praktijk hebben bewezen en laat obscure B-merken links liggen. Zonnepanelen van onbekende fabrikanten vallen vaak tegen in de praktijk. Heel wat leveranciers kopen afzonderlijke onderdelen en knutselen zelf wat in elkaar. Vervolgens kan u deze heel goedkoop kopen, maar het rendement valt tegen en de zonnepanelen gaan ook snel stuk. Baseer u dus nooit alleen op de prijs van uw zonnepanelen als u zonnepanelen gaat kopen. Vraag ook altijd de testresultaten van de zonnepanelen op.
  6. De afmetingen van uw zonnepanelenEr zijn een 3-tal standaardformaten voor zonnepanelen. Van klein tot groot. Het kan een puzzelwerkje zijn om tot een optimale samenstelling voor uw dak te komen. Een ervaren installateur zal u hierbij assisteren en een plan voor u uitwerken. Er zijn ook heel wat online tools die de klus voor u kunnen klaren. Grote zonnepanelen kopen valt alvast aan te raden als u over een groot dakoppervlak beschikt. Ze zijn vaak efficiënter en hebben een hogere capaciteit.

De voorbije 7 jaren is de prijs voor zonnepanelen aanzienlijk afgenomen en financieel dus een nog betere aankoop geworden. Zelfs met het wegvallen van overheidssubsidies in de vorm van  groenestroomcertificaten. Het rendement van zonnepanelen is dan ook ontzettend hoog, gemiddeld tussen 15 en 22%.  De hellingsgraad heeft een directe impact op uw uiteindelijke aankoopprijs voor uw zonnepanelen mits het percentage van het beschikbare zonlicht bepaalt hoeveel zonnepanelen effectief kunnen omzetten in elektriciteit..

De prijs van zonnepanelen heeft dus de laatste jaren een enorme duik genomen. Momenteel is de kostprijs nog maar de helft van 7 jaar geleden. Voor een installatie van een doorsnee gezin met een verbruik van 4000 kWh en dus 4700 Wp nodig heeft om dit te genereren, is de prijs nu gemiddeld 8.650€, inclusief omvormer. Het merk en het type zonnepaneel bepalen natuurlijk ook mee de finale kostprijs.

Het aanbod aan kwalitatieve zonnepanelen is vandaag de dag zo groot dat  zonnepanelen kopen ongetwijfeld een leuk parcours zal zijn!

Welke factoren bepalen de kosten van uw zonnepanelen?

Gaat u zonnepanelen kopen dan zijn er een aantal factoren waar u rekening mee moet houden en die de kostprijs van uw zonnepanelen bepalen. Denk maar aan:

  • De locatie
    Het rendement van de door u aangekochte zonnepanelen hangt voor een groot stuk samen met de locatie van uw zonnepanelen. Hoe meer zonlicht uw zonnepanelen kunnen vangen, hoe beter. Controleer dus altijd of er geen factoren zijn die een schaduw over uw dak werpen. De 3 belangrijkste factoren om hier rekening mee te houden zijn: het dakoppervlak, de hellingsrichting en de hellingsgraad. Het dakoppervlak bepaalt de hoeveelheid zonnepanelen die u kwijt kunt, terwijl de hoek en de richting bepalen hoeveel uw zonnepanelen maximaal kunnen opleveren. Idealiter heeft u een zuidgericht dak en is een hellingsgraad van om en bij de 35 graden mogelijk.
  • De energiebehoefte

Zonnepanelen kopen zonder op de hoogte te zijn van uw eigen energiebehoefte is geen goed idee. Bekijk uw jaarlijks energieverbruik en welk deel u wil invullen met zonnepanelen. U kunt uw volledige verbruik proberen af te dekken, maar ook slechts een deel.

    • Het beschikbare budget

Heeft u een maximaal budget wanneer u zonnepanelen gaat kopen? Houd er dan rekening mee dat zonnepanelen worden verkocht op basis van Wattpiek. Dit is het vermogen van het paneel onder ideale omstandigheden. Wees realistisch, deze ideale omstandigheden komen zelden voor. Ga er vanuit dat één Wattpiek vermogen ongeveer gelijk staat met een vermogen van 0,88 watt. Door uw jaarlijkse verbruik te vermenigvuldigen met en om en bij de 2,30 euro, kunt u een inschatting maken van de kost.

  • Ga offertes vergelijken. De prijzen tussen de verschillende leveranciers en plaatsers van zonnepanelen kunnen aardig uiteen lopen. Praat dus altijd met meerdere partijen en vraag gedetailleerde offertes op. Vergelijk grondig. U hoeft niet altijd voor de goedkoopste leverancier te zwichten. Investeer in kwalitatieve zonnepanelen, die leveren meer rendement op en gaan langer mee. Bij zonnepanelen kan goedkoop, duurkoop zijn. Zorg er ook voor dat u met een partij in zee gaat die u een deftige garantie geeft en ook na de plaatsing beschikbaar blijft voor onderhoud en herstellingen

Welk soort zonnepaneel kopen? 

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen die u kan kopen. Ze zijn stuk voor stuk gebaseerd op silicium als halfgeleidermateriaal. Dit zijn de verschillende soorten:

  • Monokristallijne zonnepanelen
    Deze zonnepanelen bestaan uit 1 kristal. Deze zonnepanelen zijn duur, maar leven wel een zeer mooi rendement op. Beschikt u over weinig ruimte, maar wil u wel een mooi rendement halen, dan zijn dit de ideale zonnepanelen om te kopen.
  • Polykristallijne zonnepanelen: De cellen van dit zonnepaneel bestaan uit meerdere kristallen. Deze panelen zijn betaalbaar, maar zorgen wel voor minder rendement per oppervlakte. Beschikt u over de nodige ruimte, dan kunnen deze panelen zeker een optie zijn.
  • Amorfe zonnepanelen: Dunne-film zonnepanelen bevatten geen kristallen en zijn zeer buigzaam. De zonnepanelen zijn goedkoop maar leveren ook veruit het minste rendement op.

En wat met de PV-systemen?

De meeste panelen worden geleverd met een centraal systeem dat netgekoppeld is. Dit systeem bestaat uit zonnepanelen, een omvormer, het nodige montagemateriaal en soms ook wel meetapparatuur. Deze pakketten worden vaak als een compleet PV-systeem geleverd. Na de installatie van dit pakket bent u uw eigen energieleverancier. Laat de installatie van dit systeem bij voorkeur over aan een vakman. Zonnepanelen kopen is één ding, deze installeren is nog een heel andere zaak. Zeker wanneer u onhandig bent of geen ervaring hebt als doe-het-zelver valt het af te raden uw eigen zonnepanelen te installeren.

Een tweede systeem is het autonoom systeem. Deze zijn eerder zeldzaam en worden niet op het stroomnet aangesloten. De opgewekte stroom wordt ofwel onmiddellijk gebruikt of wordt opgeslagen in accu’s. Deze accu’s belasten het milieu en hebben maar een beperkte capaciteit. Een goede oplossing is het dus niet.

Zonnepanelen kopen? Dan wil u natuurlijk weten welke stappen er volgen om deze panelen geplaatst te krijgen. We zetten de stappen even op een rijtje:

  • U informeert zich over zonnepanelen en neemt contact op met een erkend installateur om uw zonnepanelen te kopen;
  • Dit bedrijf zal uw situatie bekijken en u vervolgens de juiste zonnepanelen adviseren om te kopen. Het kan de moeite lonen om meerdere installateurs uit te nodigen. Zorg dat deze installateur ook effectief langskomt om de situatie ter plekke te bekijken. Deze installateur kan vervolgens ook de berekening maken hoeveel zonnepanelen u effectief moet kopen.
  • Uiteindelijk kiest u een installateur en accepteert u de uitgewerkte offerte.
  • De werken worden nu ingepland. U krijgt een installatiedatum en het factuur. Betaal het factuur pas na de installatie van uw zonnepanelen.
  • De panelen worden op de afgesproken datum geïnstalleerd. Check voor u betaalt of alles goed werkt en dat alles volgens de afspraken is gebeurd.

Wat kosten zonnepanelen?

Overal op het internet kunt u up-to-date prijzen vinden van zonnepanelen. U kan deze raadplegen wanneer u zonnepanelen gaat kopen. De prijs is de afgelopen jaren fiks gedaald, zodat u uw zonnepanelen in principe binnen de 10 jaar recupereert. Daarna begint u echt winst te maken. Wat een zonnepaneel kost bij aankoop is dus minder belangrijk, het gaat om het rendement van de installatie. Een zonnepaneelinstallatie is vandaag de dag de goedkoopste manier om groene stroom op te wekken. U bent bovendien veel minder gevoelig aan de stijgende energieprijzen op de markt.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen kopen?

De aankoop van zonnepanelen voelt u meteen in uw portemonnee, u zal immers een veel lagere energiefactuur hebben. U wekt uw energie op een ecologische manier op en blijft ook flexibel. De installatie van zonnepanelen heeft u binnen de 8 à 10 jaar terugverdiend. Zonnepanelen van goede kwaliteit gaan minimaal 25 jaar mee. Zonnepanelen kopen is dan ook een verstandige investering. In vergelijking met gas of kolen valt de CO2-uitstoot tot 30 keer lager uit. Een mooie kans om uw steentje bij te dragen aan meer duurzaamheid.

Hellingshoek essentieel 

Koopt u zonnepanelen en worden ze op een schuin dak geplaatst, dan is de hellingshoek cruciaal. De hellingshoek van de panelen moet tussen de 20 en 60 graden liggen. De ideale hellingshoek ligt rond de 35 graden. In de meeste gevallen is dit perfect haalbaar. Een erkende installateur kan dit perfect op voorhand inschatten en zal u ook correct adviseren voor de aankoop van uw zonnepanelen.

Wat bepaalt de efficiëntie van een zonnepaneel?

Het is de energie conversie efficiëntie die de hoeveelheid zonne-energie bepaalt die effectief wordt omgezet in elektrische energie. Koopt u kwalitatieve zonnepanelen dan ligt het rendement ergens tussen de 15% en 18%. De techniek blijft echter razendsnel evolueren, het kan dus zijn dat dit rendement in de nabije toekomst nog een stuk hoger ligt als u zonnepanelen koopt. Vandaag gaat men er vanuit dat 30% haalbaar moet zijn.

Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Koopt u kwalitatieve zonnepanelen van een toonaangevend merk, dan kan u zeker zijn van een lange levensduur en een mooie garantie. Reken er toch op dat zonnepanelen zo’n 25 à 30 jaar meegaan. Opteert u ervoor om goedkope zonnepanelen te kopen, dan kan de levensduur tegenvallen. Ze zijn dan wel goedkoper in aankoop, maar gaan veel sneller stuk. Kies bewust voor zonnepanelen met kwalitatieve materialen en onderdelen. Aangezien er geen bewegende delen zijn, verslijten zonnepanelen niet snel. Het mechanisme is eenvoudig, dus er kan weinig kapot gaan. Heel wat leveranciers geven dan ook een vermogensgarantie van 20 jaar als u zonnepanelen gaat kopen. Zonnepanelen gaan ook niet stuk bij stevige weersomstandigheden. Het enige deel dat misschien sneller vervangen moet worden is de omvormer.

Moeten zonnepanelen onderhouden worden?

Over het onderhoud van zonnepanelen doen de wildste verhalen de ronde. In principe vergen zonnepanelen helemaal geen onderhoud. Een fikse regenbui maakt de aangekochte zonnepanelen schoon. U kan ook zelf de zonnepanelen reinigen met water en een zachte borstel.

Is er een vergunning nodig voor zonnepanelen?

In de meeste gevallen is er geen vergunning nodig voor zonnepanelen en kunt u met een gerust geweten zonnepanelen kopen. Toch vraagt u het voor de zekerheid maar beter even na bij de gemeentelijke diensten. Het is een kleine moeite, maar het kan veel onheil voorkomen.

Hoe kiest u de leverancier van uw zonnepanelen?

Zonnepanelen kopen is geen kleine beslissing, het blijft een investering. Er zijn wel wat zonnepanelen installateurs, dus verstandig kiezen is de kunst. Het eerste wat u moet doen als u zonnepanelen gaat kopen is het opvragen van referenties. U informeren bij mensen die al zonnepanelen gekocht hebben kan ook helpen. Koop uw zonnepanelen in elk geval bij een leverancier/installateur met ervaring. Check ook zeker dat uw zonnepanelen installateur met kwalitatieve merken werkt. Neem met niet minder dan topmerken genoegen. Het rendement van deze panelen ligt een stuk hoger. Zwicht niet voor een lagere prijs, maar ga altijd voor een installateur met een vlekkeloze reputatie. Een goede garantie op uw zonnepanelen is een andere belangrijke factor.

Zonnepanelen kopen doet u bewust

Nu u heel wat informatie heeft kan u bewust uw zonnepanelen kopen. Het aanschaffen van zonnepanelen is nog steeds de moeite waard. Verstandig kiezen is wel belangrijk want er zijn heel wat aanbieders die met minderwaardig materiaal werken. Kies dus steeds voor een installateur met een goede reputatie die werkt met toonaangevende merken. Op het internet kan u alvast heel wat over de leveranciers terugvinden. Ga daarom niet automatisch voor de goedkoopste oplossing, maar koop uw zonnepanelen toekomstgericht. Weet wel dat niet elk dak evenveel rendement oplevert en dat uw dak misschien helemaal niet in aanmerking komt voor zonnepanelen. Vraag steeds meerdere offertes op wanneer u zonnepanelen gaat kopen.

PRIJSBEREKENING ZONNEPANELEN KOPEN

Gezinstoestand (aantal personen)ElektriciteitsverbruikVereiste Wp dekking installatie ratio (kWh/0.85)Aantal panelen (425 Wp)Prijs gemiddelde installatie (incl. 21% BTW + omvormer)Prijs gemiddelde installatie (incl.6 % BTW + omvormer)TerugverdientijdFinanciële Opbrengst na 25 jaarRendement
11.800 kWh2.200 Wp4€ 3.218€ 2.7987 jaar€ 11.08018%
22.950 kWh3.500 Wp8€ 5.119€ 4.4527 jaar€ 17.76018%
34.000 kWh4.700 Wp12€ 7.161€ 6.227,507 jaar€ 26.96019%
44.600 kWh5.500 Wp14€ 7.710€ 6.704,507 jaar€ 30.60019%
55.300 kWh6.300 Wp15€ 8.831€ 7.6797 jaar€ 37.10020%

Scroll naar boven